På kammerset

På kammerset

torsdag 28. juni 2012

Tips til tegninger

Det er ikke alt man kan, slik er det bare. Og man kan ikke kunne alt heller. Det er rett og slett en umulighet. Men en ting er ihvertfall sikkert; hvis du ikke har bygget ditt eget hus på din egen tomt før- så kan du ikke det på forhånd. Selv om jeg likte å tro at jeg kunne det...men det er en annen sak.

Jeg husker den dagen det gikk opp for meg at vi måtte ha en bærevegg i huset(hvor nå enn den skulle stå - men den måtte være med på tegningene og den skulle bære noe viktig). Dette er vel og merke en god stund siden, og den dag i dag er jeg og bæreveggen venner på godt og vondt(på godt fordi den bærer konstruksjonen i huset, på vondt fordi man ikke kan rive den eller flytte på den). Det er sikkert flere som har tenkt tanken allerede; husbygging for dummies. Og det tenkte vi selv også.

Den dag i dag er vi litt klokere og har litt mer erfaring. Men informasjon om hvordan man går frem i en slik prosess har ikke akkurat kommet i posten hver uke. Det er noe av det vi har savnet mest - en helhetlig fremgangsmåte i forhold til husbygging. En sjekkliste var det vi hadde trengt. Hm. Ja, men da prøver jeg å lage en jeg. Til de andre som skal bygge etter oss:



































Tegninger - det er her alt starter

Begynn i god tid før du har tenkt til å bygge. Spør andre om tips og forslag til planløsninger(her får du mange forslag- bruk de som inspirasjon!). Tenk over hvordan du vil bruke hvert rom og hvilke møbler du skal ha.

Noen ting må man tegne veldig mange flere ganger enn andre; kjøkken, pipe/ildsted og trapp. De to sistnevnte går gjennom etasjene(hvis man ikke har alt på ett plan), og en endring i  èn etasje- påvirker etasjen under/over. Og hvis du skal ha kjøkken fra IKEA, kan du tegne det her.

Med mindre du har veldig lyst til å gå til innkjøp av flerfoldige ruteark, gråblyanter, pussegummier og linjal, anbefaler vi et genialt tegneprogram på nett: RoomSketcher. Her kan du tegne planløsninger, møblere og se rommene i 3D. Dette er et godt utgangspunkt for byggtegninger.























Noen lure tips underveis i plantegningene:
- Angående bærevegg: hvis du skal ha full kjeller og to etasjer over - trenger du bærevegg i kjeller og i 1. etasje. Man trenger den ikke i 2. etasje fordi takkonstruksjonen i seg selv er bærende. Hvis man ikke vil ha bærevegg kan man ha stålbjelker/dragere(husk da på at skilledelet mellom etasjene blir mye tykkere og du får enten lavere takhøyde - eller du må bygge høyere hus).
- Du bør tenke på at huset skal dekke dine behov gjennom livets ulike faser. Usikker på om det er et krav på nybygg, men det bør tas hensyn til at noen i hjemmet kan havne i rullestol. Det vil si at man på bakkeplan bør ha kapasitet til et soverom, samt bad/vaskerom.
- Om du tegner flere etasjer kan du spare noen lapper på å plassere våtrom(bad/vask) over hverandre, slik at rørsystemet ikke blir mer omfattende enn det trenger.
- Hvis du har tenkt til å ha kjeller og skal ha peis i huset(peis er en tung sak), må bæreevnen i kjelleren, under der peisen skal stå, forsterkes.

Noen lure tips underveis i fasadetegningene:
- Sett deg inn i kommunens reguleringsplan. Her får du vite hvilke byggeregler som gjelder for din kommune.
- Undersøk hva slags type hus du finner i nabolaget. Huset du skal sette opp bør helst være i samme stil, selv om det finnes unntak.


Dette ble en lang utgreiing. Har du sovna?
Vi stopper her for denne gang :)

Kristin

tirsdag 26. juni 2012

Fasade- og plantegninger

På tomta vår skal hytta bli jevnet med jorden og vårt nye hjem skal reises. Det er ikke et hvilket som helst hus, men et hus vi har tegna selv. Etter mang en time fordypet i huskataloger, dukket endelig drømmehuset opp: Svalen fra Norgeshus. Lykkelig uvitende om at banken aldri ville gå med på å låne oss penger til dette huset, begynte vi å planlegge. Svalen er et klassisk og herskapelig hus i sveitserstil med utskjæringer og finurlige detaljer. Noen uker og en telefon til banken senere, skjønte vi at vi måtte finne på noe annet. Det var vel noe skuffelse å spore hos oss begge.

Men så tok ting en annen vending enn vi hadde tenkt. Snekkeren ifra Norgeshus var veldig hyggelig og imøtekommende. Han hadde kjennskap til en arkitekt som kunne tegne huset vårt, etter våre tegninger og innenfor en prisklasse vi hadde råd til. På mange måter er jeg glad for at det ble slik, og på mange måter tegnet jeg plantegninger og Per tegnet fasadetegninger. Den siste kladden ble sendt arkitekt før jul, og byggtegninger ble til, litt ute i det nye året.







Plantegning kjeller


Plantegning 1.etasje

Plantegning 2. etasje

















Og til alle andre som har planer om å tegne huset sitt; når du tror du er ferdig, da har du akkurat begynt. Men jammen er det moro når man endelig er ferdig(selv om man aldri blir helt ferdig..). Skal snart pusse opp jeg nå ;)

Kristin

Den engang så idylliske hytta...

En liten pjokk som vanner blomster foran hytta
... tidlig på 1900-tallet.



Bilde av hytta tatt fra Bøhn(huset nedenfor).

Den koselige verandaen med frodig blomsterliv
Hytta hadde eget lysthus med utsikt mot Mjøsa
Det var faktisk mange gamle bilder å finne der inne, blant annet bilder fra Skreia og fra emigrasjonen til Amerika. Siden hytta skal rives, har jeg en plan om å fortsatt la deler av den få leve. Den er jo utrolig flott, hadde det ikke vært for at den er falleferdig. Har funnet noen skatter allerede, men kommer til å redde ut en del av vinduene og gitteret i grunnmuren. Det mangler ikke på planene.. :)
  
Den vesle hytta ble bygget ca. 1920 for å helbrede en mann som hadde tuberkulose. Det ble nemlig sagt at skogduften kunne gjøre en frisk. Han ble faktisk frisk og!

Nå har vi funnet frem alle papirer vi trenger til møtet med banken. Da er det bare å krysse fingra for lån=innvilget :)

Kristin

100 år er en alder

 Imens vi venter på graving, kan dere jo ta dere en titt på  den flotte hytta vi har på tomta..


Hytta har stått på tomta i snart 100 år, og har hatt sine bedre dager. Faktisk så har jeg vært på oppdagelsesferd der inne og fant noen gamle bilder fra dens glansdager. Skal se om jeg får lagt de ut i morra. God natt imens :)

Kristin

mandag 25. juni 2012

Fra drøm til virkelighet

Etter å ha vridd de små grå(de føles mikroskopiske innimellom) for å skjønne hvordan blogging fungerer, tror jeg nå at jeg har klart å publisere mitt første innlegg. Hei, forresten - og velkommen hit! Denne bloggen er i hovedsak ment for å følge oss på veien i husbyggingsprosjektet vårt. Det var et langt ord, men dog beskrivende på dette prosjektet. Det er godt og vel ett år siden vi tenkte våre første tanker om husbygging. For å oppklare en eventuell misforståelse rundt mitt valg av pronomen, har jeg ikke splittet personlighet - men heller en kjær samboer, Per, som skal bygge hus sammen med meg. Tilbake til tankene om husbygging; vi realiserte disse og har inneværende måned fått godkjent papirmølla vår i kommunen. For en gangs skyld klarte vi noe på første forsøk. Det betyr gravestart denne uka. Hurra!

Håper dere er klare til å følge med :)

Kristin