Jeg husker den dagen det gikk opp for meg at vi måtte ha en bærevegg i huset(hvor nå enn den skulle stå - men den måtte være med på tegningene og den skulle bære noe viktig). Dette er vel og merke en god stund siden, og den dag i dag er jeg og bæreveggen venner på godt og vondt(på godt fordi den bærer konstruksjonen i huset, på vondt fordi man ikke kan rive den eller flytte på den). Det er sikkert flere som har tenkt tanken allerede; husbygging for dummies. Og det tenkte vi selv også.
Den dag i dag er vi litt klokere og har litt mer erfaring. Men informasjon om hvordan man går frem i en slik prosess har ikke akkurat kommet i posten hver uke. Det er noe av det vi har savnet mest - en helhetlig fremgangsmåte i forhold til husbygging. En sjekkliste var det vi hadde trengt. Hm. Ja, men da prøver jeg å lage en jeg. Til de andre som skal bygge etter oss:
Tegninger - det er her alt starter
Begynn i god tid før du har tenkt til å bygge. Spør andre om tips og forslag til planløsninger(her får du mange forslag- bruk de som inspirasjon!). Tenk over hvordan du vil bruke hvert rom og hvilke møbler du skal ha.
Noen ting må man tegne veldig mange flere ganger enn andre; kjøkken, pipe/ildsted og trapp. De to sistnevnte går gjennom etasjene(hvis man ikke har alt på ett plan), og en endring i èn etasje- påvirker etasjen under/over. Og hvis du skal ha kjøkken fra IKEA, kan du tegne det her.
Med mindre du har veldig lyst til å gå til innkjøp av flerfoldige ruteark, gråblyanter, pussegummier og linjal, anbefaler vi et genialt tegneprogram på nett: RoomSketcher. Her kan du tegne planløsninger, møblere og se rommene i 3D. Dette er et godt utgangspunkt for byggtegninger.
Noen lure tips underveis i plantegningene:
- Angående bærevegg: hvis du skal ha full kjeller og to etasjer over - trenger du bærevegg i kjeller og i 1. etasje. Man trenger den ikke i 2. etasje fordi takkonstruksjonen i seg selv er bærende. Hvis man ikke vil ha bærevegg kan man ha stålbjelker/dragere(husk da på at skilledelet mellom etasjene blir mye tykkere og du får enten lavere takhøyde - eller du må bygge høyere hus).
- Du bør tenke på at huset skal dekke dine behov gjennom livets ulike faser. Usikker på om det er et krav på nybygg, men det bør tas hensyn til at noen i hjemmet kan havne i rullestol. Det vil si at man på bakkeplan bør ha kapasitet til et soverom, samt bad/vaskerom.
- Om du tegner flere etasjer kan du spare noen lapper på å plassere våtrom(bad/vask) over hverandre, slik at rørsystemet ikke blir mer omfattende enn det trenger.
- Hvis du har tenkt til å ha kjeller og skal ha peis i huset(peis er en tung sak), må bæreevnen i kjelleren, under der peisen skal stå, forsterkes.
Noen lure tips underveis i fasadetegningene:
- Sett deg inn i kommunens reguleringsplan. Her får du vite hvilke byggeregler som gjelder for din kommune.
- Undersøk hva slags type hus du finner i nabolaget. Huset du skal sette opp bør helst være i samme stil, selv om det finnes unntak.
Dette ble en lang utgreiing. Har du sovna?
Vi stopper her for denne gang :)
Kristin
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar